Podcasts

Hvad er en bakterie?

Du har helt sikkert hørt en del om dem – bakterierne – måske mest når de skal vaskes af dine hænder?  Men hvad er bakterier egentlig lavet af? Hvordan ser de ud? Og hvordan blev de skabt? Det har Liva, Bjørk, Ville og Naja undret sig over, og derfor har de  sendt Radionauterne på mission sammen med bakteriernes største fan: professor Lone Gram.

Hvad gensekvensanalyser af bakterier afslører

Hør Lone Gram – der er professor i mikrobiologi ved Institut for Bioteknologi og Biomedicin på DTU - Technical University of Denmark – fortælle om, hvad bakterier faktisk er i stand til (det bliver et ret imponerende CV, kan vi afsløre), vigtigheden af mikrobiologisk diversitet og hvilke vilde laboratorie-overraskelser, der opstår undervejs i arbejdet med at kortlægge bakteriers genetiske kode.

Bakteriernes hemmelige liv 

Bakterier tænker ikke, men de kan både handle i flok og slå enhver kemiker af banen, når det handler om at sammensætte interessante molekyler. Professor Lone Gram leder et grundforskningscenter, som skal opklare, hvordan bakterierne selv bruger antibiotika, og hun fortæller om udspekulerede mikrober, der samarbejder på tværs af arter og danner komplekse samfund.

Mikroorganismernes alsidige sociale liv

Mikroorganismer har eksisteret meget længere end nogen andre livsformer på jorden og har haft tid til at udvikle stor biodiversitet. Faktisk er bakterier så genetisk forskellige at der kan være større genetisk forskel mellem to E. coli bakterier end et menneske og en majsplante. Vi er vandt til at studere bakterier og andre mikroorganismer i forhold til hvad vi kan udnytte dem til, men mikroorganismerne bruger deres signalstoffer til at påvirke andre organismer både som samarbejde og konkurrence.
Der er ikke kun tale om et våbenkapløb mellem antibiotiske stoffer, men organismerne samarbejder og hjælper også hinanden til at bruge råstoffer bedre. Nogle forskere taler ligefrem om sociale mikroorganismer, som kommunikerer med hinanden i små samfund.

Grundforskning i mikrober og molekyler

På DTU har man i 2018 etableret to nye grundforskningscentre. Det ene - Center for Macroscopic Quantum States - skal fokusere på ny forskning indenfor kvantemekanik, det andet - Center for Microbial Secondary Metabolites - på mikroorganismer.
Vi besøger professor Ulrik Lund Andersen og professor Lone Gram for at høre om forskningen i de nye centre, men skal også møde forskningsdekan Katrine Krogh Andersen.